Dacă Grecia reprezintă o problemă pentru zona euro, Italia are potenţialul unei catastrophe. În timp ce FMI a decis să monitorizeze măsurile de austeritate decise la Roma, tot mai mulţi se tem că Italia ar putea fi următoarea victimă.
Francezii de la BNP Paribas au renunţat săptămâna asta la obligaţiuni suverane elene în valoare de 2,62 miliarde de euro. Dar Banca nu renunţă doar la bondurile greceşti, ci şi la cele italiene. În ultimul timp, francezii au vândut obligaţiuni emise de Roma în valoare de 8,3 miliarde de euro, reducându-şi expunerea pe Italia cu 40%.
„Eclipsată" de haosul creat de anunţul premierului grec, George Papandreu, privind organizarea unui referendum, Italia revine în atenţie într-un mod pe care nu şi l-ar fi dorit. Costurile de îndatorare au crescut săptămâna aceasta la 6,4%, iar analiştii cred că investitorii nu vor mai fi interesaţi de obligaţiunile italiene, dacă dobânda va ajunge la 7%. Iar săptămâna care vine se anunţă furtunoasă.
Mai mulţi foşti apropiaţi ai premierului Silvio Berlusconi au publicat o scrisoare deschisă în „Corriere della Sera" în care cer o schimbare la vârf. Un parlamentar a precizat, sub acoperirea anonimatului, că ar putea apărea o revoltă împotriva premierului, în contextul votării bugetului, vot care va avea loc marţi. „Financial Times" scrie că ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, i-ar fi cerut premierului să plece. De altfel, tensiunile dintre cei doi s-au intensificat odată cu criza.
Italia este a treia economie din zona euro, iar declanşarea unor probleme similare cu cele ale Greciei ar face insuficiente fondurile Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF). Iar datoria publică a ajuns la 120% din PIB şi eforturile de a trece pe austeritate sunt puse în pericol de către erodarea sprijinului pentru Berlusconi în interiorul coaliţiei.