Cei mai puternici lideri europeni, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, par să fi ajuns la capătul răbdării cu Grecia, un stat aflat în pragul falimentului, forţând miza referendumului naţional propus de premierul grec la chiar rămânerea ţării în zona euro.
Premierul elen George Papandreou a şocat la începutul săptămânii Europa şi a trântit la pământ pieţele financiare anunţând că va supune referendumului acceptarea condiţiilor celui de-al doilea pachet de ajutor, de 130 miliarde euro, stabilit de creditorii externi.
Aceste fonduri ar asigura finanţarea pe termen mediu a statului, însă vine cu un cost, mai multă austeritate, pe care grecii nu par dispuşi să-l suporte având în vedere protestele de stradă tot mai ample şi mai volente.
"Referendumul se va centra pe nimic altceva decât dacă vrea Grecia să rămână în zona euro sau nu. Aceasta este întrebarea la care grecii trebuie să răspundă", a declarat Merkel, citată de The Wall Street Journal, după discuţii de urgenţă purtate cu Papandreou şi Sarkozy.
La rândul său, preşedintele francez a ameninţat că Grecia nu va mai primi ajutor financiar de la zona euro până când întrebarea va căpăta răspuns.
Afirmaţiile şefilor de stat din Franţa şi Germania ridică pentru prima dată perspectiva dezmembrării zonei euro după ce mult timp Europa a considerat ieşirea unui stat din uniunea monetară ca fiind ceva de neconceput, notează Bloomberg.
4 decembrie, data la care Grecia ar putea decide dacă iese din zona euro
Sub presiunea lui Sarkozy şi Merkel, Papandreou a anunţat că referendumul - care a fost aprobat de guvern şi are nevoie de un vot pozitiv în Parlament - va fi organizat cel mai devreme pe 4 decembrie, potrivit Financial Times. Dacă la data anunţării referendumului premierul punea ca miză pentru plebiscit acceptarea celui