Persoanele care suferă de boli cronice au cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor meteorologice. Stricarea bruscă a vremii poate fi picătura care umple paharul în cazul unei afecţiuni ţinute sub un control precar. Iar neplăcerile „de sezon“ nu-i ocolesc nici pe cei aparent sănătoşi.
Atunci când temperatura aerului scade cu un grad Celsius în decurs de o zi, numărul infarctelor creşte cu 2%, arată un studiu realizat la sfârşitul anului trecut la Şcoala de Igienă şi de Medicină Tropicală din Londra. Observaţia nu constituie o surpriză pentru medici, deoarece mecanismele prin care frigul „atacă" inima sunt cunoscute. Mai puţin clar este motivul pentru care schimbările meteorologice se „simt" în articulaţii. De fapt, ce este meteosensibilitatea?
Fiecare persoană resimte diferit schimbările meteorologice. Există meteosensibili, meteoadaptabili şi meteodependenţi. Meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomelor unor boli pe fondul schimbării bruşte a vremii şi, potrivit unui studiu citat de BBC, afectează una din trei persoane. Meteodependenţa este exprimată prin afectarea echilibrului psihic sub influenţa schimbărilor atmosferice. Meteoadaptabilii sunt cei mai norocoşi din acest punct de vedere, „imuni" la oscilaţiile meteo.
Articulaţiile, un barometru subiectiv
Pentru unele persoane care suferă de reumatism, articulaţiile sunt un adevărat barometru: încheieturile înţepenesc sau devin dureroase chiar înainte de „stricarea" vremii. Pentru alţii, aceste simptome apar după ce condiţiile meteo se ameliorează, ca un efect întârziat al frontului de aer rece. Deşi nu au o explicaţie clară pentru aceste fenomene, medicii nu le consideră folclor şi nici autosugestie, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei experimentează personal astfel de senzaţii. Care poate fi explicaţia? Artroza reprezintă o degenerare a cartilajului articu