Ideea le-a venit după ce au constatat că merele lor se vând din ce în ce mai greu şi la preţuri derizorii. Românii văd pe multe etichete titulatura de “suc natural”, dar în realitate recipientul este plin de coloranţi şi aditivi. Nu aşa se întâmplă la Voienşti, unde “Frumosul de Voineşti” se transformă într-o “licoare” sănătoasă şi gustoasă.
După ce ani la rând, pomicultorii dâmboviţeni s-au confruntat cu lipsa vânzărilor sau cu preţuri foarte mici, din ce in ce mai mulţi au găsit o alternativă. Merele industriale dar şi cele destinate consumului sunt transformate în suc natural, astfel că acestea nu mai ajung să fie făcute ţuică sau aruncate. Oamenii spun că deşi anul acesta producţia de mere a fost de doar 40% din cea de anul trecut, vor recupera investiţiile din anul de productie 2010-2011 cu ajutorul sucului.
Alternativă la ţuică
“Este o alternativă excelentă pentru a procesa merele de industrie şi nu numai. Eu unul procesez aproape toate merele pentru sucul de mere are o desfacere mult mai bună şi se obţin preţuri oferite de angrosişti în zonă. Acum doi ani când a fost supraproducţie, foarte multe mere au fost aruncate chiar şi la gârlă”, ne-a spus Ion Oprea, preşedintele Asociaţei Pomicultorilor din Dâmboviţa.
Cei mai mulţi dintre pomicultroii de pe Valea Dâmboviţei vând mere dar ţi sucuri naturale în pieţele din Bucureşti. Merele se vand cu preţuri între 1 leu şi 3 lei kilogramul, iar sucul cu 5-6 lei litrul.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Ion Oprea este, de altfel, primul pomicultor care a venit cu această idee care i-ar putea scoate la liman pe cei care pierd anul zeci de tone de mere. Are un spaţiu închiriat în Bucureşti şi de fiecare dată se duce cu instalaţia de făcut suc după el. Clientul poate astfel să vadă cum se prepară “licoarea magică”. “Eu am fost anul trecut la un târg în Germania şi am văzut aceast