Guvernul încă aşteaptă de la Comisia Europeană prognoza de creştere pentru anul 2012 pentru a trece la construcţia unui proiect de buget. "Mâine (azi - n. red.) sau luni vom avea prognoza de la CE şi apoi vom ieşi noi", a spus Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de prognoză.
Au mai rămas câteva zile până la finalul misiunii de evaluare a FMI şi Comisiei Europene, când vom afla cifrele finale, "oficiale" pe care va merge Guvernul anul viitor şi pe care va fi fundamentat bugetul.
Fundamentarea unui buget prudent pentru 2012, cu un deficit cât mai strâns pentru diminuarea nevoii de finanţare este foarte importantă pentru ca România să încerce să evite tensiunile persistente la nivel internaţional, lucru recunoscut de oficialii de la Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni.
"Discuţiile privind prognoza de creştere economică au oscilat între 2-2,4%, însă cea mai probabilă cifră este de 2,2%. În privinţa deficitului bugetar, intervalul avut în vedere a fost de 1,7-2,1% din PIB, iar ţinta ar putea să fie setată la 1,9% din PIB, pe metodologia cash", au menţionat sursele citate.
Cifrele sunt apropiate de cele "anunţate" la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Traian Băsescu, care aseară urma să mai aibă o întrevedere cu oficialii Fondului, după ce aceştia i-au făcut deja, zilele trecute, o vizită la Cotroceni.
În condiţiile diminuării prognozei de creştere economică pentru anul viitor, de la 3,5-4%, spre 2%, plusul de deficit bugetar ar ajunge la 0,8%-1% din PIB, conform estimărilor analiştilor. Problema este că deficitul bugetar ar trebui să fie ajustat anul viitor la 3% din PIB sau chiar mai puţin, faţă de 4,4% din PIB în acest an. Deficitul bugetar este un subiect de negociere destul de aprins între Guvern şi FMI. Ajustarea deficitului bugetar la sub 3% din PIB va fi posibilă prin măsuri suplimentare de consolidare fis