După ce mai multe ţări au anunţat că renunţă la programele nucleare şi închid reactoarele în urma dezastrului de la Fukushima, producătorii de echipamente din acest sector încep o bătălie acerbă pentru a câştiga contracte cu ţările care construiesc încă unităţi nucleare.
O astfel de ţară este România, care are în plan două noi reactoare la Cernavodă până în 2020 şi construirea unei a doua centrale nucleare în decada 2020-2030.
Iar astfel de producători sunt americanii de la General Electric şi Westinghouse, nume grele în industria nucleară.
Iată de ce ambasadorul SUA la Bucureşti a efectuat ieri o vizită la Cernavodă, însoţit de reprezentanţii acestor companii.
„După evenimentele de la Fukushima, Romania a rămas ferm angajată să-şi continue programul nuclear, strategia energetică până în 2035 prevăzând generarea a 42% din necesarul intern din surse nucleare", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.
„În timp ce alte state europene îşi suspendă temporar sau îşi abandonează programele nucleare, România îşi păstrează angajamentul de a ocupa poziţia de top în ceea ce priveşte tehnologia nucleară. Înalta competenţă a specialiştilor români va face acest lucru posibil", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein, citat în comunicat.
"Companiile americane reprezentate astăzi aici sunt implicate în toate aspectele industriei nucleare şi vin în Romania în calitate de parteneri pentru a realiza un schimb de experienţă cu profesioniştii români", a adăugat el.
Diplomatul a mai fost însoţit şi de reprezentanţii altor firme americane specializate în acest sector, precum Babcock and Wilcox, Curtiss-Wright Flow Control Company şi firma de avocatură Pillsbury-Winthrop-Shaw-Pittman, reprezentată local de Wolf-Theiss.
General Electric a furnizat grupurile turbogeneratoare pentru unităţile 1 si 2 de la Cernavodă. Cele două reactoare asigură