Premieră națională la Brașov. Proiectul – pilot „Smart Grid“ a fost implementat la Brașov, urmând să fie extins la nivelul întregii țări. Transportatorul naţional de energie Transelectrica (TEL) împreună cu firma Nova Industrial au realizat primul sistem de monitorizare online şi diagnoză a stării tehnice a tuturor echipamentelor dintr-o staţie electrică de înaltă tensiune din România, localizată în Braşov.
Proiectul este în stadiu pilot, dar ar urma să fie extins în contextul în care Transelectrica încearcă să realizeze o reţea inteligentă (Smart Grid) dedicată monitorizării online şi diagnosticării staţiilor electrice din reţeaua naţională de transport al energiei electrice.
“Prin implementarea sistemelor de monitorizare online şi diagnosticare a staţiilor electrice de înaltă tensiune vom reduce şi costurile de întreţinere”, spune Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica. Sistemul implementat la Braşov a fost realizat dintr-o serie de echipamente create şi fabricate în România în proporţie de 100%.
Conceptul Smart Grid foloseşte un sistem bidirecţional de comunicaţie pe suportul cablurilor electrice existente, soluţie care face posibil transportul de date din orice punct al reţelei către dispeceratul central şi care are ca obiective creşterea calităţii serviciilor, reducerea pierderilor în reţea şi asigurarea unei infrastructuri pentru sistemele de telemetrie.
Astfel, Smart Grid nu presupune înlocuirea reţelei existente fiindcă incorporează atât elemente tradiţionale, cât şi unele de generaţie nouă. Reţeaua inteligentă livrează electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitală cu comunicare pe două căi pentru a controla electrocasnicele din locuinţe cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile şi de a creşte fiabilitatea şi transparenţa serviciilor.
Proiectul este considerat un “internet a