La summitul G20 care tocmai s-a încheiat, a participat şi şeful statului rus, Dmitri Medvedev. Motivul: criza din Europa pune Moscova pe jar. Kremlinul urmăreşte cu mare atenţie evoluţia situaţiei europene din două motive simple: problemele economice ale europenilor riscă să se resfrângă şi asupra Rusiei, pe de-o parte, iar pe de altă parte, Moscova speră să profite de pe urma crizei pentru a obţine noi pârghii de influenţă politică în Europa şi nu numai, potrivit unei analize a agenţiei Stratfor.
Lea Berzuc:
Că Rusia e direct interesată de soarta Europei, o arată chiar agenda oficialilor de la Kremlin: numai luna aceasta, după participarea la summitul G20, preşedintele Dmitri Medvedev are programate vizite în Germania, Italia şi Grecia. Motivul principal: îngrijorarea Moscovei că o nouă recesiune în Europa va antrena o scădere a economiei ruse, care depinde şi de pieţele de desfacere din ţările europene şi care conta pe investitorii europeni. În consecinţă, Kremlinul se pregăteşte să revizuiască în scădere creşterea economică pe anul în curs şi să renunţe la o parte din proiectele de privatizare a unor companii ruse.
Dar Rusia are şi de câştigat de pe urma crizei, cred analiştii de la Stratfor. În primul rând politic, pentru că Moscova poate acum să-şi îmbunătăţească imaginea şi să-şi sporească influenţa în Europa după ce va poza într-un prieten dispus să contribuie financiar la ieşirea Europei din criză. Acest plan are şanse de reuşită pe lângă ţări precum Germania, care priveşte cu ochi buni promisiunile Rusiei de a susţine financiar mecanismul de salvare a Zonei Euro.
De unde bani?
Analiştii Stratfor spun că Rusia nu duce lipsă de resurse financiare: oficial, rezervele valutare ale ţării se ridică la 580 de miliarde de dolari, ceea ce ar permite Kremlinului să contribuie fără riscuri la mecanismul de salvare a Zonei Euro prin a