Tinerii de astăzi nu se grăbesc să se căsătorească, chiar dacă au ajuns în jurul vârstei de 30 de ani. Dincolo de pierderea libertăţii şi de dorinţa de a-şi face o carieră, un alt motiv pentru care nu vor să-şi întemeieze o familie este şi frica de divorţ, la care majoritatea se aşteaptă. În cazul bărbaţilor temerile sunt mult mai mari când vine vorba de o despărţire deoarece se consideră dezavantajaţi de legislaţie, scrie Huffington Post. "Bărbaţii care sunt în perioada în care se stabilizează financiar şi îşi câştigă independenţa din punct de vedere material trăiesc cu frica divorţului", spune David Popenoe, fost coordonator al National Marriage Project.
Pierderea libertăţii bărbatului şi carierafemeilor
Teama de a-şi pierde banii munciţi dacă ajung să divorţeze nu este singurul motiv care îi determină pe bărbaţi să rămână burlaci. "În general, bărbaţilor le este frică să îşi piardă libertatea, este un preţ pe care nu sunt dispuşi să-l plătească. Preţul propriei libertăţi înseamnă să fii condiţionat. Bărbatul însurat nu mai e liber să ia decizii, să facă ce vrea când vrea şi se simte responsabil pentru o altă persoană. Cei care preferă concubinajul vin în general din familii în care nu a existat divorţ, ci compromisul convieţuirii de dragul copiilor - păstrarea aparenţelor în detrimentul coeziunii reale a unei relaţii de familie, de comunicare sănătoasă în viaţa de cuplu. Ei văd în hârtia căsătoriei un angajament pe care vor să-l sfideze", spune psihologul Jeni Chiriac, pentru gândul.
Totuşi, se pare că nici femeile nu se aruncă în relaţii oficilizate. "În general, femeile din zilele noastre îşi doresc o carieră. Pentru ele viziunea tradiţionalistă asupra ideii de căsătorie le sperie pentru că ele întrezăresc proiecţia femeii la cratiţă şi nu se văd în această postură. Ele preferă o relaţie neoficializată pentru a se putea prote