România ar trebui să înveţe foarte multe din lecţia greacă. Un eventual referendum în Grecia ar fi riscant nu doar pentru statul elen, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană. UE se află într-o postură jenantă din cauza situaţiei din Grecia. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE.
Vasile Puşcaş: În momentul acesta, interdependenţa globală, pe care o analizează liderii la G20 dovedeşte încă o dată că aplicarea deciziilor se face la nivel local şi că de politicile locale depinde felul în care deciziile acestea de nivel global vor fi evaluate. Or acest episod cu Grecia, voiam să-i zic dramă, voiam să-i zic tragedie, nici nu mai ştim cum să-l numim, ne arată că liderii globali trebuie să aibă în considerare toate, absolut toate interconexiunile, care se pot realiza, inclusiv dinspre Grecia, inclusiv dinspre Italia, Portugalia sau Irlanda sau alte zone care erau cu risc ridicat în UE.
Rep.: Putem spune că UE este şi ea responsabilă pentru situaţia din Grecia?
V.P.: La G20 vorbeşte şi Uniunea Europeană, pentru că din câte ştim, grupul este constituit din 19 state şi UE, deci acolo este şi vocea Uniunii Europene şi tocmai de aceea este mai jenant pentru statele membre şi pentru Uniunea Europeană, pentru că au decis un lucru la nivel de UE, mă refer la statele euro şi Consiliul European şi acum, iată, după o săptămână şi mai bine, nu mai sunt valabile. Ce s-a întâmplat? Cred eu că liderii europeni trebuie să ia în considerare că deciziile pe care le iau au nevoie din când în când şi de o consultare a cetăţenilor.
Rep.: Sigur, referendumul este un instrument democratic, dar nu e periculos să-l foloseşti atunci când populaţia nu înţelege un anumit dosar sau pur şi simplu e orbită de furie?
V.P.: Şi perioada este foarte scurtă, ca să se explice de-adevăra