Şeful guvernului de la Atena s-a arătat dispus, ieri, să renunţe la ideea de a supune votului popular pachetul de asistenţă financiară agreat de UE. Sursa: REUTERS
"Referendumul nu a fost niciodată un scop în sine", a spus, ieri, premierul grec Georgios Papandreou, cel care anunţase, luni, că "voinţa poporului grec se va impune" în chestiunea acordului încheiat la summitul european de săptămâna trecută.
Acesta presupune ştergerea a 50% din datoria Greciei către băncile creditoare şi un nou împrumut de 100 de miliarde de euro pentru statul elen.
Criticat dur atât în cancelariile europene, cât şi în propriul partid, Papandreou a făcut un mare pas înapoi şi a anunţat că, în locul referendumului, propune negocieri cu opoziţia conservatoare pentru adoptarea noului pachet de asistenţă financiară, scrie BBC.
"Dacă am fi avut consens nu am fi fost nevoiţi să recurgem la referendum. Dacă opoziţia doreşte să participe la negocieri, atunci suntem gata să ratificăm acordul şi să îl implementăm", a mai spus şeful guvernului de la Atena.
Spre un guvern de uniune naţională
Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", Georgios Papandreou nu doreşte anticipate, dar agreează ideea formării unui guvern de uniune naţională. Din noul executiv ar urma să facă parte conservatorii din Noua Democraţie, principala formaţiune de opoziţie. Este interesat de văzut ce vor face aceştia astăzi, când guvernul premierului Papandreou îşi pune mandatul în joc, cu ocazia votului de încredere din Parlament.
Ieri, doi deputaţi socialişti au anunţat că nu vor susţine Cabinetul Papandreou în forul legislativ. Prin urmare, executivul a pierdut majoritatea în parlament, având doar 150 de mandate dintr-un total de 300, chiar dacă teoretic ar putea să obţină votul de încredere, în funcţie de numărul de deputaţi care vor participa la vot.
Ajutor de la Br