Alexandru Bucşă şi-a dat demisia din funcţia de director general adjunct pe probleme financiare al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), după un mandat de doi ani, invocând motive personale.
El a fost numit în funcţie în octombrie 2009, miza din spatele numirii sale fiind ajutarea companiei să atragă finanţare de la bănci pentru a reporni rafinăria Arpechim. Până la plecarea sa, secţiile de petrochimie ale combinatului nu au fost redeschise, iar compania nu a reuşit să atragă împrumuturi pentru capitalul de lucru necesar redeschiderii rafinăriei. În august acţionarii Oltchim au aprobat atragerea unui împrumut de 150 milioane de euro cu scopul finanţării capitalului de lucru necesar redeschiderii Arpechim, precum şi a unui împrumut de 100 milioane de euro pentru investiţii. Ministerul Economiei deţine 55% din acţiunile Oltchim, iar principalii acţionari minoritari sunt grupul german PCC şi fondul de investiţii britanic Carlson Ventures, care au împreună 32% din companie.
Alexandru Bucşă nu a comentat demisia. Anterior, Bucşă a activat în grupul Rompetrol între 1999 - 2009, unde s-a ocupat de atragerea de resurse financiare, fuziuni şi achiziţii, resurse umane. Bucşă a fost membru în CA al grupului Rompetrol, apoi preşedinte al Rompetrol Bucureşti (VEGA), operatorul rafinăriei Vega. "Vom căuta un nou director general adjunct financiar. Oricum în aprilie anul viitor se privatizează combinatul şi noul proprietar îşi va numi propriul director financiar. Dacă până atunci vom găsi o persoană de valoare, vom avea un nou director", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Plecarea lui Bucşă de la Oltchim vine în contextul în care statul se află în discuţii cu principalele bănci creditoare, BCR şi Banca Transilvania, pentru a converti datoriile în acţiuni ale companiei. Cele două bănci au creditat Oltchim cu peste 110 mil. euro în ul