Când piața de capital trece printr‑una dintre cele mai deprimante perioade, fie că se iau în considerare acțiunile, fie în termeni reali, ajustați în funcție de inflație, investitorii găsesc, la Sibex, o rețetă care ar putea să le renască profiturile ca pasărea Phoenix.
Investitorii au trecut printr‑o perioadă groaznică în ultima vreme - iată un truism.
Pentru că există posibilități de câștig și atunci când piețele financiare scad, Bursa de la Sibiu are, mai nou, la tranzacționare, un produs care poate să crească în plină criză, Pachetul Phoenix - iată un fapt.
„Prețul lui se calculează foarte simplu, prin diferența dintre prețul a zece uncii de aur și cotația futures a Dow Jones. Cu cât aurul va crește sau indexul american va scădea, cu atât mai mare va fi diferența dintre ele, și atunci Pachetul Phoenix va crește“, explică Ovidiu Petru, directorul de marketing al Sibex.
Cu alte cuvinte, cumpărătorii acestui produs au șanse mari de câștig când economia mondială merge prost. „Dacă acest produs ar fi fost listat în luna ianuarie - deschide Ovidiu Petru o paranteză - cotația sa ar fi fost în jurul a 2.000 de puncte, în luna august calculul cotației era de vreo 8.000 de puncte, iar acum cotația PHX (simbolul contractului) pe piața Sibex este de circa 5.400 puncte“; din septembrie, de când a fost lansat, până în 25 octombrie, s-au tranzacționat 5.748 de contracte la Pachetul Phoenix.
Şi nu e sigurul instrument financiar cu care se poate lăuda Sibex. „Avem derivate occidentale; în primul rând indicele Dow Jones, care face cel mai mare volum, e foarte volatil și dă posibilitatea investitorilor să câștige și pe creștere, și pe scădere, ceea ce la București nu se poate“, ține să sublinieze Cristian Sima, recent validat (14 octombrie) în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Sibex; din prima zi a anului viitor, Sima va fi ș