Rusia a depăşit ultimul obstacol pentru a intra în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) după 18 ani de tratative, ajungând la un acord cu Georgia privind termenii de aderare, scrie Financial Times.
Moscova a ajuns la o înţelegere asupra unui acord de compromis cu Georgia, fosta republică sovietică cu care Rusia a intrat în conflict armat în 2008. Această ţară era ultimul membru dintre cele 153 de state membre ale OMC care bloca aderarea Rusiei la organizaţie, a declarat Maxim Medvedkov, negociator pentru aderarea Rusiei la OMC.
"Suntem foarte bucuroşi că Georgia a acceptat acest proiect şi că am ajuns în sfârşit la un acord", a spus Medvedkov. Includerea în OMC ar deschide economia de 1.900 de miliarde de dolari a Rusiei şi unei concurenţe mai mari şi ar obliga statul să respecte regulile instituţiei, ceea ce ar putea ajuta la atragerea de investiţii de miliarde de dolari care în prezent sunt ţinute departe de ţară de îngrijorările investitorilor legate de legislaţia nefavorabilă.
Mediatorii elveţieni s-au împotmolit la negocierile dintre Moscova şi Tblisi privind acordul de compromis pe care l-au intermediat săptămâna trecută şi în care Georgia a fost de acord ca părţi terţe independente să supravegheze schimburile comerciale la garaniţa cu Abhazia şi Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste care au fost ocupate de trupele militare ruseşti de la începutul războiului.
Acordul nu a încălcat "poziţia Rusiei", a declarat Medvedkov miercuri, iar Rusia şi Georgia au convenit ca datele despre relaţiile comerciale dintre cele două ţări şi cele două regiuni să fie transmise unei companii independente de audit.
Analiştii estimează că aderarea Rusiei la OMC ar putea duce la creşterea bursei de valori cu până la 5%, în timp ce Banca Mondială anticipează că economia Rusiei ar putea fi stimulată printr-o contribuţie de 1% la cre