Grecia a renunţat ieri, oficial, la ideea organizării unui plebiscit pe tema planului european de susţinere financiară, însă neînţelegerile politicienilor de la Atena continuă să ţină Europa ostatică.
„Luminile rampei" au fost aţintite pe tot parcursul summitului G20 de la Cannes pe Grecia, care nici măcar nu face parte din G20. Reuniunea a fost dominată de schimbările rapide ale crizei politice din Grecia. Ieri, guvernul elen a renunţat oficial la ideea organizării unui referendum pe tema planului european de susţinere financiară. Anunţul a fost făcut de ministrul grec al Finanţelor, Evangelos Venizelos, care privea cu reticenţă ideea acestui plebiscit.
Planul de a supune colacul de salvare european voinţei poporului fusese enunţat de premierul Giorgios Papandreu, atrăgând critici dure din partea liderilor UE, care au vorbit deschis, pentru prima dată, de eliminarea Greciei din blocul comunitar. Potrivit economiştilor, dacă Grecia ar renunţa la euro şi ar reintroduce drahma, aceasta va scădea rapid în raport cu euro, inflaţia ar scăpa de sub control, totul s-ar scumpi, iar nivelul de viaţă ar scădea brusc. În cel mai bun caz, Grecia nu ar avea niciun fel de putere de cumpărare, preţurile ar fi prohibitive şi ţara va fi în continuare datoare şi falimentară. Băncile nu ar accepta drahma pentru plata datoriilor deoarece aceasta s-ar devaloriza continuu, transmite BBC.
Bill Gates a pledat pentru „taxa Robin Hood“ Foto: AFP
Fapte, nu vorbe
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că aşteaptă de la Grecia fapte mai degrabă decât anunţuri. „Pentru noi contează faptele. E important să existe rapid o aprobare pentru deciziile din 27 octombrie", a afirmat ea. Merkel a repetat că a şasea tranşă de împrumut nu va fi plătită Greciei dacă aceasta nu adoptă planul european. Faptele se lasă însă aşteptate, deoarece, la At