Declararea zilei de 30 noiembrie, în care este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare este propusă, printr-o iniţiativă legislativă, de un grup de de 43 de deputaţi şi senatori PDL, relatează Mediafax.
Propunerea legislativă pentru modificarea Codului muncii, înregistrată la Parlament la 1 noiembrie, are 43 de iniţiatori, deputaţi şi senatori PDL, între care se numără Roberta Anastase, Claudia Boghicevici, Costică Canacheu, Petru Călian, Iustin Cionca-Arghir, Cătălin Croitoru, Ioan Oltean, Dumitru Pardău, Mircea Toader, Gelu Vişan, Viorel Badea.
"Considerăm că poporul român are nevoie mai mult ca niciodată de unitate şi solidaritate, iar valorile creştine contribuie definitoriu la realizarea acestora. De aceea, apreciem ca fiind oportună declararea zilei de 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Este binecunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a exprimat public, în mai multe rânduri, solicitând declararea prin lege a sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României - 30 noiembrie, ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare, adresându-se, în acest sens, Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Potrivit iniţiatorilor, "evidenţa arată un fapt de netăgăduit: credincioşii creştini aparţinând confesiunii ortodoxe majoritare din România îl sărbătoresc cu evlavie pe Sfântul Apostol Andrei".
"Legalizarea sărbătorii naţionale a românilor - Sfântul Andrei - este o recunoaştere a importanţei legăturii spirituale puternice între poporul român şi patronul spiritual al acestuia. Sfântul Apostol Andrei a fost cel care i-a creştinat pe români, rămânând în conştiinţa naţională un puternic simbol în devenirea noastră spirituală", menţionează parlamentarii PDL în expunerea de motive.
Preşedinte