Licitaţia pentru licenţe se va încheia spre finele lui 2012
Licitaţia pentru primele licenţe de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) se va încheia spre finele anului 2012, iar în 2013 tehnologia va fi prezentă şi în România, a declarat, ieri, Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM). "Comisia Europeană insistă pentru tranziţia de la analog la digital în domeniul TV, proces care va avea ca efect eliberarea frecvenţelor necesare tehnologiei LTE. În România nu suntem foarte avansaţi cu această tranziţie, dar suntem pregătiţi ca în 2012 să aibă loc primele licitaţii pentru LTE în banda de frecvenţe de 2,6 GHz. Sper ca licitaţia să se încheie spre finele anului 2012, ceea ce înseamnă că LTE va fi disponibilă în 2013", a spus, citat de Mediafax, Cătălin Marinescu, adăugând că tehnologia 3G este una matură şi că 4G LTE (Long Term Evolution) nu va fi adoptată foarte repede de clienţi.
Cele patru licenţe de comunicaţii din generaţia a patra vor fi scoase la licitaţie de ANCOM în a doua parte a anului viitor. Preţul de pornire a licitaţiei, stabilit în caietul de sarcini, va ţine cont de realităţile pieţei telecom din România, preţul final fiind stabilit în urma procedurii de selecţie competitivă. Licenţele vor fi acordate pentru benzile de frecvenţe de 800-900 MHz şi 2,6 GHz.
Două companii testează serviciile de telecomunicaţii
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a acordat deja primele licenţe experimentale pentru testarea serviciilor de comunicaţii 4G LTE către Orange România şi Alcatel - Lucent România.
Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale ale operatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la 21,6 MB/s.
Viteza ridica