Portocalul, originar din Asia, zona Chinei si Indiei, a fost adus in Europa de arabi, pe drumul matasii. Portocala era candva fructul extrem de cautat la curtile monarhilor europeni, olandezii numindu-l "marul chinezesc". De aici, din Europa, a ajuns in America, continent care astazi a devenit cel mai mare producator de portocale.
In Europa, portocalul este cultivat in zonele foarte insorite ale continentului, precum Grecia, sudul Italiei si al Spaniei, si fructele sale sunt cautate pe timpul iernii pentru vitaminele pe care le contin si puterea lor de a lupta cu racelile de sezon.
Pentru compozitia lor bogata, portocalele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, mai ales ca sunt mai ieftine decat merele. Vitamina C, care reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care le contine, combate raceala, gripa, guturaiul. Portocala mai contine calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3. Fructul contine zaharuri in proportie de 10%, iar fibrele alimentare din compozitie ajuta organismul sa digere mai bine alimentele.
Portocala este un bun remineralizant si revitalizant al organismului, recomandat tuturor categoriilor de varsta. Daca vrei ca toata ziua sa fii vioi, cu spor in activitatea pe care o desfasori si bine dispus, atunci dimineata bea un pahar de suc proaspat de portocale, simplu sau in amestec cu un grepfrut roz si o jumatate de lamaie, preparat in casa, cu un storcator manual. Dupa preferinta, poti adauga si o lingurita de miere, desi nu este necesar, portocala avand propria dulceata in compozitie.
De ce e bun sucul de portocale
Sucul de portocale se recomanda atat persoanelor sanatoase, cat si celor suferinde, mai ales hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu colesterolul crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva d