Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vizitat, joi, centrala nucleară de la Cernavodă, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, diplomatul afirmând că înalta competenţă a specialiştilor români va face posibil ca România să ocupe un loc în topul tehnologiei nucleare.
Gitenstein a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă în cadrul unui seminar de două zile organizat de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA în România.
Potrivit comunicatului, Gitenstein a fost însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţii mai multor firme americane specializate în domeniul nuclear, precum Babcock and Wilcox, Curtiss-Wright Flow Control Company, GE Energy, Westinghouse şi ai firmei de avocatură Pillsbury-Winthrop-Shaw-Pittman, reprezentată local de Wolf-Theiss. Scopul vizitei l-a reprezentat identificarea de oportunităţi de colaborare între SN Nuclearelectrica SA şi specialiştii americani, atât pentru Unităţile 1 şi 2 aflate în operare, cât şi pentru Unităţile 3 şi 4.
"În timpul seminarului de două zile organizat de către Ambasada SUA în colaborare cu SN Nuclearelectrica SA, delegaţia americană a avut întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României, dar şi cu cei ai autorităţilor şi companiilor din domeniu: Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, CNCAN, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, EnergoNuclear şi CITON. După evenimentele de la Fukushima, România a rămas ferm angajată să-şi continue programul nuclear, strategia energetică până în 2035 prevăzând generarea a 42% din necesarul intern din surse nucleare", se arată în comunicat.
Gitenstein a apreciat "rezultatele remarcabile obţinute de CNE Cernavodă care au clasat-o în ultimii trei ani în poziţii de top în rândul centralelor nucleare din lume", se arată în comunicat.
"În timp ce alte state europene îşi suspendă temporar sau îşi aband