Chiar aş fi vrut ca astăzi să-i pot transmite lui Traian Băsescu un simplu “La Mulţi Ani, cu sănătate!” şi să-şi încheie mandatul în linişte, cu respectul legilor şi al Constituţiei, cu grijă pentru cele mai defavorizate categorii sociale şi profesionale. Chiar aş fi vrut ca astăzi să-i pot transmite lui Traian Băsescu un simplu “La Mulţi Ani, cu sănătate!” şi să-şi încheie mandatul în linişte, cu respectul legilor şi al Constituţiei, cu grijă pentru cele mai defavorizate categorii sociale şi profesionale.
Cum, însă, înainte de cupa de şampanie de aseară, alături de curtenii săi politici, de la vila Lac 1, ieri la prânz a avut o intervenţie televizată derutantă, dacă nu alarmantă, pe tema justiţiei, sunt nevoit să mă opresc asupra ei, deoarece poate avea multiple şi grave implicaţii asupra a ceea ce ar trebui să fie România - un stat de drept, democratic, în care separaţia puterilor e sfântă şi e singurul mijloc normal prin care se poate pune stavilă abuzurilor, derapajelor şi tentaţiilor autoritarismului.
Pe un ton când prea familiar, când de comandă, de parcă s-ar fi adresat personalului de la Cotroceni, preşedintele le-a cerut magistraţilor, nici mai mult, nici mai puţin, ca, atunci când le mai dă prin cap să pronunţe hotărâri judecătoreşti prin care să înlăture abuzurile ori excesele Executivului în diminuarea, cu încălcarea unor legi, a veniturilor populaţiei (vezi tăierea salariilor bugetarilor ori neaplicarea legii privind salariile profesorilor etc), să indice şi sursa de unde să se ia banii necesari îndreptării erorilor sau discreţionarismelor respective!
Cu o speculaţie ieftină, cu un sofism de doi bani, Băsescu a explicat că demersul său e constituţional, deoarece, la depunerea unui proiect de lege, trebuie indicată şi finanţarea. Să fim serioşi, una e un proiect de lege şi alta o hotărâre judecătorească împotriva unei decizii prin care Exec