Mai multe legi din Romania solicita furnizorilor de internet sa blocheze accesul la un anumit continut declarat ilegal. Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (asociatie care reprezinta furnizori de internet precum Romtelecom, SNR, GTS sau Teletrans) spune ca solutia corecta nu este blocarea accesului la internet, ci identificarea persoanei si a site-ului si oprirea acestuia. Exista exemple in sistemul financiar unde unele site-uri prin care s-au generat atacuri de tip phishing (care copiaza identitatea unei banci si incearca furtul datelor confidentiale de acces) au fost identificate, iar timpul mediu in care un astfel de site este eradicat este de patru ore, a declarat acesta cu ocazia unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro.
VIDEO: Ce solutii sunt in cazul in care se cere indepartarea de pe internet a unui continut declarat ilegal
"Avem exemple in sistemul financiar unde unele site-uri care fac lucruri rele (n.a atacurile de tip phhishing) pot fi identificate si s-au intamplat, si in medie in 4 ore pot fi eradicate, pentru ca daca nu identificam persoana si continutul respectiv si doar blocam accesul asa cum se incearca la noi sa se insinueze in actele normative in discutie ne trezim peste jumatate de ora cu acelasi continut aparut in alta parte si devine un joc al soarecelui cu pisica interminabil", a precizat Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor), la finalul unei intalniri online HotNews.ro pe tema blocarii accesului la internet.
Sunt mai multe legi in Romania care obliga furnizorii la internet sa blocheze accesul la anumite site-uri cu continut declarat ilegal. Este aceasta o solutie normala si legala?
"In momentul in care exista o decizie, de preferat a unei instante judecatoresti, care declara un anumit continut ilegal, solutia normal