BCR, cea mai mare bancă locală după active, a trecut la pierdere în ultimele luni mai multe credite de valori mari acordate unor companii cu probleme financiare şi care au fost restructurate de mai multe ori în perioada de criză, dar fără succes în cele din urmă, iar această situaţie a împins banca pe minus în trimestrul trei (T3).
"Au fost câteva cazuri mari de companii ale căror credite au fost restructurate de trei sau patru ori în ultimii doi ani, dar care au intrat în default în trimestrul al treilea. Acest lucru este cauzat de faptul că am avut o recesiune prelungită", explică Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.
Grupul BCR a raportat pentru perioada iulie-septembrie o pierdere netă de 91 mil. lei (21 mil. euro) în trimestrul al treilea, comparativ cu un câştig de 6 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele de risc. BCR a constituit provizioane de 663 mil. lei (156 mil. euro) în perioada iulie-septembrie, în creştere cu aproape 8% faţă de trimestrul al treilea din 2010.
"Creşterea provizioanelor vine în special din zona corporate şi ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste în continuare, dar într-un ritm mai lent. Pe retail se vede o îmbunătăţire a calităţii activelor pentru că există o calitate foarte bună a creditelor acordate în ultimii doi ani datorită politicii mai prudente de creditare în valută şi gradului de îndatorare mai redus", a precizat şeful BCR.
Banca avea la sfârşitul lunii septembrie un portofoliu de credite de 50,4 mil. de lei (11,6 mil. euro), în creştere cu 3,7% faţă de luna decembrie a anului trecut. Ponderea creditelor neperformante se apropia de 21% după primele nouă luni, acestea fiind acoperite în proporţie de 118% de garanţii şi provizioane.
BCR se aşteaptă ca în ultimul trimestru din acest an să constituie provizioane la un nive