Grecia nu este singurul stat din zona euro care are nevoie de ajutorul FMI şi Uniunii Europene. Cu o datorie publică care depăşeşte produsul intern brut, Italia a acceptat ca FMI şi UE să-i monitorizeze progresele în direcţia îndeplinirii obiectivelor.
Este vorba de reformele structurale, pensii şi codul muncii convenite săptămâna trecută de lideri europeni, a declarat o sură de nivel înalt din cadrul Uniunii Europene, citată de Reuters.
“Trebuie să ne asigurăm că există credibilitate în ce priveşte obiectivele Italiei, că şi le va îndeplini. Am hotărât să implicăm FMI în procesul de monitorizare, folosind tehnica de care dispune, iar italienii au declarat că acceptă acest lucru”, a afirmat sursa citată. “Italia nu are nicio problemă în ce priveşte supravegherea, chiar şi cu implicarea FMI”, a insistat aceasta.
Potrivit aceluiaşi oficial, Comisia Europeană şi FMI vor realiza fiecare rapoarte privind progresele Italiei. El a menţionat că o aşa-zisă linie de credit preventivă nu este considerată a fi o opţiune credibilă în cazul Italiei, care are o mare problemă cu încrederea pieţelor.
“Dat fiind climatul general şi lipsa de credibilitate a Italiei, orice problemă, orice pas înapoi are efecte negative înzecite” - a declarat sursa citată de Reuters.
Sursa: Agerpres