Acţiunea de control se desfăşoară în perioada 4 noiembrie - 14 decembrie. Scopul este de a descoperi dacă sunt riscuri de incendiu din cauza improvizaţiilor la sistemul de iluminat şi de a remedia problemele.
„În prima etapă, în perioada 7 - 18 noiembrie, controalele vor fi efectuate de către şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu membrii componentei preventive de la nivelul localităţilor, însoţiţi de lucrătorii desemnaţi din cadrul Secţiilor de Poliţie", a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
În a doua etapă, controalele se vor desfăşura în comun, de către coordonatorii acţiunii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Perioada stabilită pentru această activitate, precum şi pentru sancţionarea contravenţională, acolo unde este cazul, este cuprinsă între 22 - 30 noiembrie, cu posibilitatea prelungirii, din cauze obiective, până la finalul acţiunii.
„Iniţiativa activităţilor de verificare a pornit de la necesitatea protejării monumentelor istorice, care au supravieţuit secole sau chiar milenii, corelată cu faptul că ele presupun, adesea, prezenţa unui mare număr de persoane. Din toate cauzele care pot constitui factori distructivi, incendiul reprezintă cel mai mare pericol, deoarece distruge rapid, complet şi fără şanse de recuperare", a adăugat Iulian Jugan.
La finele anului 2010 şi în prima jumătate a anului 2011, pe raza judeţului Neamţ au izbucnit patru incendii, la două monumente istorice şi la două obiective deţinătoare de bunuri culturale mobile.
„Pentru preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ a încheiat un «Plan comun de acţiune» cu Inspectoratul de Poliţie, plan care are s