Prima zi de dezbateri din cadrul summit-ului G20 a fost dominată de un stat care nici măcar nu face parte din acest club, dar care are puterea de a-i face pe toţi să tremure: Grecia. Declaraţiile preşedintelui francez şi ale cancelarului german au ţinut primele pagini ale ziarelor, dar parcă şi ei au fost eclipsaţi de premierul elen.
Caruselul Hellas i-a ameţit pe toţi. Agenda summit-ului G20 a mai conţinut însă şi alte teme în afară de criza de la Atena. Este vorba, de exemplu, despre cazul delicat al Italiei, care ameninţă să destabilizeze şi mai rău zona euro, în caz de intrare într-o criză a finanţării datoriei sale suverane uriaşe.
De asemenea, liderii mondiali au abordat posibilitatea înfiinţării unui sistem monetar internaţional, care să reflecte mai bine poziţia din ce în ce mai importantă a economiilor emergente pe piaţa internaţională.
Die Welt: Grecia se opreşe din cădere, pentru un moment
Referendum sau nu, vot de încredere sau nu, hosul politic din Grecia nu se va încheia nici măcar cu o rundă de alegeri anticipate. Pentru că alegeri in termen de trei luni, aşa cum se preconizează în cazul instalării unui Guvern de uniune naţională, vor fi practic un fel referendum, care doar nu se numeşte aşa.
În acest context, chiar dacă cele două partide mari elene se declară pentru acordul de salvare a Greciei încheiat cu UE şi FMI, o campanie electorală nu va fi momentul potrivit pentru implementarea reformelor care condiţionează acordarea tranşelor de aistenţă financiară.
Există însă şi o parte bună a haosului european: declaraţiile contradictorii ale premierului elen au arătat că ţările donatoare au o limită clară până unde sunt dispuse să meargă. Berlinul şi Parisul au arătat clar: "nu vă faceţi temele, atunci înţelegerea pică". Nu rămâne decât să sperăm că zilele acestea au fost un semnal şi pentru Guvernul de