Deşi Nicolas Sarkozy şi-ar fi dorit ca temele principale să fie criza economică mondială şi reformele pieţelor financiare, agenda întâlnirii de la Cannes a şefilor de stat din grupul G20 a fost dată peste cap de anunţarea referendumului din Grecia.
În mod normal, preşedintele american Barack Obama şi multimiliardarul Bill Gates, invitat la Cannes pentru a susţine o prezentare despre nevoia introducerii unui impozit pe tranzacţii financiare, ar fi fost vedetele întâlnirii G20. Însă situaţia încordată din Europa face ca cei doi americani să nu joace decât roluri secundare la summitul din acest an. Privirile presei şi analiştilor se îndreaptă către ţările din Uniunea Europeană, dar şi către economiile emergente: ajutorul financiar al Chinei şi Indiei ar putea fi vital pentru salvarea zonei euro. India, Rusia şi Brazilia au anunţat deja că sunt dispuse să susţină financiar Europa - prin intermediul Fondului Monetar Internaţional - însă nu sunt dispuse să o facă necondiţionat; este posibil ca statele europene să fie nevoite să renunţe, în favoarea acestor state, la unele dintre privilegiile deţinute în cadrul FMI. Nici ajutorul Chinei nu va veni fără un preţ, Beijingul cerând acordarea statului de economie de piaţă de către Europa.
Cu toate acestea, deşi recenta dezvoltare a situaţiei din Grecia va domina agenda, şi alte probleme globale vor face parte din subiectele de discuţie ale şefilor de stat. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
Rolul viitor al Fondului Mo-netar Internaţional. Franţa doreşte să pună noi instrumente financiare, cum ar fi acordarea unor credite pe termen scurt, la dispoziţia FMI - pentru ca acesta să devină mai flexibil şi să poată ajuta mai uşor şi mai rapid statele lovite de criză. Germania şi Statele Unite se opun, iar băncile centrale se tem că FMI ar putea deveni un concurent pe piaţa schimbului valutar. @N_P