Lanţul slăbiciunilor: Premierul elen va demisiona doar dacă poate ieşi din scenă cu fruntea sus, cu tot cu votul de încredere din Parlament. Opoziţia conservatoare a acceptat ratificarea acordului de salvare european şi formarea unui guvern de uniune naţională, dar cu condiţia ca Papandreu să plece.
O nouă întoarcere la 180 de grade, ce pare a fi devenit deja marca premierului grec Giorgios Papandreu. După ce a explicat clar că nu va demisiona, el s-ar fi angajat joi seara să părăsească puterea, dar doar dacă va câştiga votul de încredere din Parlament. Papandreu ar fi luat această decizie împreună cu miniştrii săi, potrivit unor surse guvernamentale de la Atena, citate de "Le Point".
În locul său, Papandreu ar dori să lase un guvern de uniune naţională. Însă pentru a pleca, oamenii din propriul partid (PASOK, socialişti) trebuie să-l ajute să câştige votul de încredere de vineri.
De fapt, ce s-ar încerca acum ar fi o ieşire din scenă onorabilă pentru Papandreu, după şocul pe care l-a provocat prin anunţul referendumului statelor europene şi pieţelor financiare. "I s-a spus că trebuie să se retragă cu calm, pentru a-şi salva partidul. Totul s-a petrecut într-o manieră civilizată, fără ranchiună", a explicat sub acoperirea anonimatului, o sursă din administraţia de la Atena.
Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul întâlnirii, Giorgios Papandreu a recunoscut că a făcut o greşeală când a anunţat, luni, că va ţine referendum pentru aprobarea planului european de salvare.
Paradoxal, plecarea va avea loc doar dacă premierul va supravieţui votului de încredere, ceea ce nu e deloc sigur.
Papandreu a fost criticat pentru ideea referendumului atât de oameni din propriu guvern (printre care ministrul de Finanţe Evangelos Venizelor) cât şi în cadrul fracţiunii sale parlamentare. Un parlamentar socialist a părăsit partidul, alţi do