"Daca am pune in aplicare deciziile judecatoresti din Romania, am fi intr-o situatie dificila". Teribile vorbele rostite de Traian Basescu, vorbe pe care un presedinte, cel mai inalt politician al unei tari n-ar trebui sa le rosteasca nici cu cutitul la gat. Caci acest conditional optativ nu face decat sa aseze o bomba la temelia statului de drept.
E drept, in virtutea acestor hotarari judecatoresti care au dat dreptate celor care au contestat in instanta diferite limitari ale veniturilor, statul roman le datoreaza reclamantilor aproximativ 9 miliarde de lei. "Corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, nu ma refer la cele care vizeaza un om nedreptatit, ma refer la cele care vizeaza categorii sociale, sa ne spuneti si sursa de finantare", a declarat presedintele.
Daca cel mai inalt demnitar al tarii pune la conditional optativ problema respectarii hotararilor judecatoresti, nu vad de ce orice om din aceasta tara n-ar face exact la fel, caci nimeni nu e fericit sa piarda. Oricine poate cere instantei sa precizeze sursa de finantare, caci el n-are acesti bani si daca n-are nu trebuie sa respecte hotararea.
Nu e treaba instantei sa stabileasca sursa de finantare. Ea aplica doar legea si hotaraste cine, cat si cui are de platit. De unde ia banii e treaba celui care trebuie sa plateasca si un om obisnuit sau o firma, daca nu afla singur/a, intr-un timp rezonabil, sursa de finantare, si nu se conformeaza voluntar, se trezeste cu executorul la usa si cu conturile blocate.
La sursele de finantare trebuie sa se gandeasca cei care emit actele normative in baza carora instanta ia decizii. Sa luam cazul profesorilor. Sunt de vina instantele care au decis ca ei trebuie sa-si primeasca majorarea salariala sau cei care au votat cu doua maini legea de majorare, inclusiv actualul partid de guvernamant, presedintele Traian Basescu,