În timp ce SUA şi Europa se luptă cu o creştere economică întârziată, tot mai multe afaceri îşi îndreaptă atenţia către pieţele emergente pentru expansiune şi profituri. Investiţiile Străine Directe (ISD) în ţări precum Brazilia, Rusia şi Indonezia au atins un nivel record, cu Bazilia care a atras 48,4 mld. dolari în 2010, avansând o creştere de 87% comparativ cu 2009.
Chiar dacă este dificil să rezişti atracţiei oferite de oportunităţile de creştere din aceste ţări, conducerea unei afaceri în aceste zone este departe de a fi o treabă uşoară.
Am întocmit o listă cu zece ţări, din 50 cele mai mari economii ale lumii, în care este dificil să faci afaceri. Topul se bazează pe studiul Băncii Mondiale „Ease of Doing Business“, care include 183 de ţări. Ierarhizarea a ţinut cont de zece indicatori principali, printre care se numără uşurinţa cu care se poate deschide o nouă afacere, obţinerea autorizaţiilor de construire, nivelul taxelor sau legile de protecţie a investitorilor.
Investiţiile Străine Directe pe 2010 sunt obţinute de la Conferinţa Naţiunilor Unite pe Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), în timp ce PIB-ul provine din datele Băncii Mondiale.
10. Argentina
PIB 2010: 388 mld. dolari
ISD 2010: 6,3 mld. dolari
Argentina este una din trei ţări sud-americane care se află în această listă. Din cei zece indicatori cheie, Argentina are cel mai scăzut nivel când vine vorba de acordarea de permise pentru construcţii noi. Durează circa un an să obţii o autorizaţie, în comparaţie cu o medie de circa şapte luni la nivelul Americii Latine şi Caraibe. Începerea unei afaceri în Argentina durează 26 de zile.
9. Rusia
PIB 2010: 1,5 mii mld. dolari
ISD 2010: 41,2 mld. dolari
Rusia este locul în care conectarea la reţelele de electricitate durează cel mai mult din lume, în jur de nouă luni şi jumătate