Prenumele tradiţionale ca Ion, Gheorghe, Dumitru, Petre, Ioana, Georgeta, Vasilica sau Florica au fost înlocuite de ceva timp cu unele noi. În 2010, la nivel naţional, cele mai frecvente prenume pentru băieţi au fost Cristian, Nichita, Daniel şi Maxim, iar pentru fete au fost Alexandra, Nicoleta, Andreea, Maria, Valeria şi Anastasia.
În Capitală, dacă unii părinţi şi-au botezat în anii trecuţi copii odraslele cu Scaramuş, Termopan, Mercedes, Magdalena Picior de Lemn, Contesa, Boss, Valută sau Armani, acum s-a renunţat la prenumele "ruşinoase" inspirate din telenovele, mărci de maşini sau de îmbrăcăminte în favoarea celor ca David, Andrei, Toma Ştefan iar pentru fetiţe Maria, Elena, Carmen sau Alexandra. Potrivit noului Cod Civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, "este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri, ori interesele copilului după caz".
La sectorul 1 în topul prenumelor Darius, Antonius sau Sofia şi Antonia
"În urmă cu ceva timp a venit la noi un tătic şi ne-a spus că pe bebeluş o să-l cheme 33. Ne-a cerut să-i trecem în certificatul de naştere la prenume 33. I-am explicat că nu este posibi, a insistat şi până la urmă l-am convins să-i schimbe prenumele. Alt băieţel a fost înregistrat cu prenumele de Scaramuş. În ultima vreme însă bebeluşii sunt declaraţi cu prenume obişnuite", a declarat pentru gândul Adrian Toma, directorul Stării Civile din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit acestuia, cele mai la modă prenume pentru băieţi sunt Darius, urmat de Antonius, David şi Matei. Pentru fete prenumele favorite ale părinţilor sunt Sofia, Antonia, Giulia, Alexandra sau Alessia.
Toma a mai explicat pentru gândul că interdicţia de a nu trece în acte nume şi prenume ruşionase care stârnesc ilaritatea sau batjocura este