Statul trebuie să dea un exemplu şi să cheltuiască fiecare ban public în mod chibzuit, cu responsabilitate faţă de de toată populaţia României, care este chemată să economisească, afirmă preşedintele Deloitte România, George Mucibabici
"În perioada în care lucram la FMI, unul din mottourile lansate în negocierile cu diverse state spunea că pentru a stimula economisirea în mediul privat exemplul trebuie să îl dea statul. Şi culmea, că suntem într-un paradox când sistemul public este chemat să contribuie la stimularea economiei. Deci, fiecare ban public trebuie cheltuit în mod chibzuit, cu responsabilitate faţă de de toată populaţia României, care este chemată la economisire", a spus Mucibabici, la un seminar organizat la BNR.
Mucibabici a fost reprezentantul României la FMI a fost în perioada 1994-1996.
El a adus în discuţe ideea economisirii în contextul în care România are nevoie de investiţi ş finanţre, iar ultimele studii arată că volumul investiţilor străine directe nu-ş va reveni curând la valorile de dinaintea crizei.
"Investiţiile locale trebuie să aibă resurse. În sistemul financiar trebuie să avem economisire. Ecnomisirea trebuie stimulată prin diverse vehicule, dar la fel de importantă este destinaţia acestor economisiri', a arătat şeful Deloitte România.
România a atras investiţii străine directe în luna august de doar 21 milioane de euro. După primele opt luni, investiţiile străine directe totalizează 1,126 miliarde de euro, la jumătate faţă de perioadă corespunzătoare din 2010.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus miercuri pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dând astfel un semnal pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice. @N_P