Talentul pictoriţei a fost răsplitit cu cinci medalii la Cannes. Printre clienţii ei se numără fotbalistul Adrian Ilie, patronul FC Braşov Ioan Neculaie sau chirurgul Cristian Badea.
La cei 35 de ani, braşoveanca Luminiţa Gliga a devenit un nume cunoscut în toate colţurile lumii. Lucrările ei au ajus la Broadway Gallery, la Beijing, Moscova sau Ferrara (Italia) şi cariera ei este în plină ascensiune. Pictura este viaţa ei şi reprezintă pentru ea un mod de comunicare cu oamenii. Cel care i-a dat un imbold spre artă a fost chiar tatăl ei, poetul Ioan Gliga.
„Cred că de la el am moştenit dragostea pentru pictură. Când eram adolescent, mă lua cu el peste tot şi am avut contact cu mediul artistic. Totuşi, nu mă gândeam că voi deveni pictoriţă. Când eram în ultimii ani de liceu, tata a lansat nişte cărţi de colorat pentru copii. El scria textele, iar eu făceam desenele. Am fost apreciată şi am luat premiu de la Uniunea Scriitorilor pentru desenele realizate", dezvăluie Luminiţa Gliga.
Încet, încet, artista s-a îndreptat spre pictură, deşi înainte de a se apuca de artă a lucrat ca învăţătoare. „Am absolvit Liceul Pedagogic şi am lucrat un an ca învăţătoare. Între timp, am mers la o expoziţie de pictură şi sculptură a lui Constantin Grecu. M-a influenţat foarte mult şi am decis să iau de la el câteva lecţii de acuarelă", spune pictoriţa. După aceste câteva lecţii, tânăra s-a decis să se specializeze şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Tablouri în colecţii private
Între timp, braşoveanca s-a perfecţionat. „Stilul abordat în lucrările mele este o combinaţie între figurativ şi abstract. În general, abordez stilul nonfigurativ, dar pictez şi peisaje. De obicei, mă inspir din tot ce se întâmplă în jurul nostru", spune artista. Luminiţa Gliga a participat cu lucrări la peste 60 de expoziţii naţionale şi internaţionale. A