Lumea, care adăposteşte acum o populaţie de peste 7 miliarde de oameni, este în stare de alertă. Protestele publice de pretutindeni sunt expresia unui fapt evident: creşterea incertitudinii economice, volatilitatea pieţelor şi adâncirea inegalităţilor ne-au adus într-un mare impas.
Numărul celor care trăiesc în teamă este prea mare. Ei se simt descurajaţi, nesiguri şi furioşi în faţa perspectivelor care îi aşteaptă. Adunaţi în jurul meselor de acasă sau în pieţe publice, oamenii se întreabă: cine va asigura traiul familiei şi al comunităţii mele? În aceste vremuri dificile, cea mai mare problemă pentru guverne nu este deficitul de resurse, ci cel de încredere. Oamenii îşi pierd convingerea că liderii şi instituţiile publice fac ceea ce trebuie.
Summitul G20 de la Cannes are loc în acest context dramatic. În vremuri de criză şi nesiguranţă, liderii trebuie să ofere propuneri clare şi soluţii curajoase. Vremea politicii paşilor mărunţi a trecut. Asistăm cu toţii la limitarea bugetelor. Pentru o mare parte a lumii, austeritatea financiară este la ordinea zilei. În mod clar, prioritatea imediată la Cannes va fi de a susţine deciziile luate la Bruxelles în privinţa crizei din zona euro. La fel de clar este că un răspuns eficient nu poate fi decât unul global.
Trebuie deopotrivă să fie asociat unei agende sociale ambiţioase, cu o viziune pe termen lung. Nu îi putem uita pe cei mai vulnerabili dintre noi - săracii, femeile, tinerii. Cei care au contribuit cel mai puţin la criză plătesc preţul cel mai mare. Să le cerem să aştepte pentru că sunt alte probleme de rezolvat nu este doar contraproductiv, ci şi imoral. La Cannes, liderii ar trebui să cadă de acord asupra unui plan de acţiune concret care va promova binele tuturor naţiunilor şi popoarelor, nu doar al celor mai bogate şi mai puternice.
Pentru cei săraci
Economiile în curs de