GfK: Cheltuielile cu mâncarea au crescut cu 15% în primul semestru
Volumul, însă, a scăzut din cauza scumpirii alimentelor de bază
În ciuda unui efort financiar mai mare, în primele şase luni ale acestui an, românul nu a reuşit să pună mai multe pe masă. Scumpirea alimentelor de bază a condus la un cost mai mare pentru alimentaţie, însă a afectat cantitatea de mâncare procurată. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK, românii au cheltuit în primul semestru al acestui an cu 15% mai mult pentru alimentele de bază, chiar dacă au consumat mai puţin decât anul trecut.
Cele mai afectate de creşterea preţurilor în ultimele şase luni au fost alimentele de bază, valoarea cheltuită pentru aceste categorii fiind cu 15% mai mare, în timp ce sumele alocate pentru produse alimentare neesenţiale au crescut cu 4%.
Dintre produsele alimentare de bază, uleiul s-a scumpit cu până la 40%, în vreme ce volumul vânzărilor a scăzut cu aproape 2%. Pentru cafeaua măcinată şi prăjită, considerată de asemenea de către consumatori un produs esenţial, nivelul cheltuielilor a rămas relativ stabil.
Cu toate acestea, consumul a scăzut cu până la 7%, la un număr de consumatori constant, potrivit studiului GfK, citat de Mediafax.
Inflaţia indică un consum de bunuri de larg consum cu 6% mai mare în valoare
Studiul mai arată că şi consumul casnic de bunuri de larg consum a urcat cu 6% în monedă naţională în primele şase luni, dar creşterea a fost influenţată şi în acest caz de nivelul ridicat al inflaţiei. În volum, piaţa a scăzut cu aproape 2%, în timp ce fenomenul de down-trading (trecerea către produse dintr-un segment de preţ inferior) se manifestă în continuare.
Cheltuielile pentru produsele de îngrijire a locuinţei şi de igienă personală au înregistrat creşteri de 5% în prima jumătate a anului. Dintre produsele ne