România a exportat arme, muniţie, piese, expertiză şi documentaţie tehnică militară în valoare de 123,5 milioane euro în 2010. Faţă de 2009, statul român a obţinut cu 21% mai mulţi bani din exporturile de armament.
Se poate spune într-adevăr că tehnica militară produsă în România a ajuns în toate colţurile lumii, pentru că exporturile au avut destinaţii pe cinci dintre cele şase continente: Africa, cele două Americi, Europa, Asia şi Australia.
Paradoxal, cel mai cheltuitor client al României în ce priveşte armamentul nu a fost un stat implicat în vreun război deschis. Regatul Marocului şi-a reparat şi modernizat patru elicoptere militare de transport în România, operaţiuni pentru care a plătit 42,5 milioane de euro.
Harta celor mai mari cumpărători de armament românesc (click pentru a mări)
Totuşi, marii cumpărători de tehnică militară din România au rămas statele participante în conflicte de anvergură sau care pun accent ridicat pe apărarea armată, conform rapoartelor trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Marile puteri din UE fac şi ele cumpărături militare din România, dar de valori mai reduse. Mai multe ţări din Asia, precum India, Oman sau Vietnam au apelat la tehnica românească pentru a-şi repara elicopterele şi avioanele, în timp ce ţări africane precum Burkina Faso, Malawi sau Mauritania au cumpărat arme de mână, muniţie sau paraşute din România.
"Trendul la export este crescător în primul rând datorită intrării pe piaţă în ultimii ani ai unor actori din zona aeronautică (manopera cu valori ridicate) şi cea navală (valori mari ale prestărilor de servicii), a participării mai active la cooperare industrială (inclusiv înfiinţarea unor divizii ale unui producător de talie internaţională) şi dezvoltării de software pentru simulatoare", au