Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat a decis stoparea imediată a tăierilor de păduri din Valea Râu-Şes, propunând protejarea integrală a acestei zone, a anunţat ieri organizaţia neguvernamentală "Agent Green", precizând că, pentru a deveni valabilă, această propunere ar trebui validată "imediat" de către Ministerul Mediului. "Este o decizie care a venit târziu, dar nu tardiv. Mai sunt şi alte zone din Peisajul Forestier Intact afectate de tăieri de pădure, lucrări hidrotehnice şi construcţia drumului naţional 66A. Puţin mai la sud de valea Râu-Şes, în parcul Domogled, se taie păduri virgine de fag ca în codru! Pe Valea Cernei stă să înceapă şantierul la DN 66A", a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.
Luna trecută, Agent Green şi Coaliţia pentru Mediu au avertizat că tăierile de păduri din Retezat au scăpat de sub control, cerând Ministerului Mediului să protejeze strict toate pădurile virgine din munţii Retezat-Godeanu-Ţarcu-Vîlcan şi să interzică orice fel de intervenţii în parcuri naţionale în cazul atacurilor insectelor ipide. "Compania Schweighofer trebuie să înceteze imediat să mai folosească lemn din păduri virgine", informa atunci Agent Green.
Numele austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer este strâns legat de existenţa unor contracte oneroase, considerate de întrajutorare reciprocă în primă fază, dar care se dovedeau în final a fi păgubitoare faţă de deţinătorii de drept ai terenurilor.
În luna noiembrie a anului 2005, administratorii societăţii austriece au fost cercetaţi pentru crearea unor prejudicii de peste 11 miliarde lei vechi prin tăierea ilegală a 7.000 de metri cubi de material lemnos. La ancheta demarată în 2005 au participat inspectorii ITRSV Cluj, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor din IJP Alba şi comisari ai Gărzii Financiare.
Aşa cum am mai scris, societatea austriacă a recepţionat de la dif