Preşedintele CE Jose Manuel Barroso se aşteaptă ca în Grecia să fie format un Guvern de uniune naţională şi ca problemele economice ale ţării "vor fi rezolvate", subliniind că este în interesul Atenei să rămână în zona euro, dar că acest lucru depinde de greci, relatează BBC News Online.
Într-un interviu pentru emisiunea "Today", preşedintele Comisiei Europene (CE) a mai argumentat că în viitor ar putea fi necesară mai multă integrare la nivel european, lucru care "ar putea necesita" o modificare a Tratatului Uniunii Europene (UE), informează Mediafax.
Întrebat cum va reacţiona UE în cazul în care Guvernul Papandreou "cade în această seară" (vineri) şi sunt necesare alegeri, până la organizarea cărora va exista o "perioadă de nesiguranţă enormă", Barroso a admis că programul UE-FMI de salvare a Greciei şi zonei euro este afectat de nesiguranţă din cauza ideii referendumului. Cum între timp s-a renunţat la referendum, el şi-a exprimat speranţa ca Guvernul şi opoziţia să ajungă la un acord pentru realizarea programului, pe care-l aceptă ambele tabere.
Legat de o "puternică posibilitate" de ieşire a grecilor din zona euro, preşedintele CE a apreciat că "depinde de ei". Însă, când eşti membru al zonei euro este ca şi cum ai face parte dintr-un club, deci trebuie să respecţi regulile, a explicat Barroso, apreciind că "principiul ieşirii unei ţări din (zona) euro nu este bun" şi că depinde de putere şi opoziţie să aplice hotărârile luate împreună. De asemenea, el a recunoscut că perspectiva plecării Greciei din zona euro este "admisă", dar nu "acceptată" la nivelul CE, pe fundalul actualei crize mondiale.
Şeful Executivului european a negat că i-ar fi auzit pe Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel sugerând că este posibil ca Grecia să fie "dată afară din UE". El a precizat că aceştia au afirmat că "există posibilitatea ca