Tabloul „Flori de măr“ al lui Nicolae Grigorescu, evaluat la 23.000-34.000 de euro, va deschide licitaţia de Pictură Europeană de la celebra casă Sotheby’s Londra. Bonhams Londra (în vară), Bonhams New York (în octombrie) şi Sotheby’s (pe 22 noiembrie) sunt casele de licitaţii internaţionale în care cota pictorului naţional Nicolae Grigorescu creşte rapid, de la sute de dolari cu un deceniu în urmă, la zeci de mii de euro.
Obţinerea confirmării internaţionale relansează interesul pentru pictorul român, iar „Carul cu boi", tema cea mai notorie a picturii sale, este, pe piaţa internaţională ca şi pe piaţa de la Bucureşti, principalul vehicul de creştere a valorii comerciale.
Pole position la Sotheby's
Una dintre cele mai mari case de licitaţii din lume, Sotheby's va deschide cu „Flori de măr" sesiunea de artă europeană de pe 22 noiembrie, ora 12.00 GMT. Lucrarea lui Grigorescu (34 x 24,5 cm) provine din colecţia lui Victor Cioflec, scriitor şi biograf al pictorului, şi este datată înainte de 1890, perioada de vârf a creaţiei grigoresciene. Catalogul licitaţiei cuprinde 234 de loturi, cea mai scumpă fiind una semnată Joaquin Sorolla şi evaluată la 3 milioane euro. Alte şase tablouri sunt evaluate la peste 500.000 de euro.
În catalog mai este prezent un alt pictor român, Ştefan Popescu, cu o natură statică intitulată „Încă vii", pictată în 1924 şi evaluată la aproape 9.000 de euro. Alături de Grigorescu, sunt prezenţi şi alţi pictori de la Barbizon, precum Corot şi Daubigny, cu preţuri comparabile.
Un şir de „Care cu boi"
Grigorescu a mai fost prezent la Sotheby's începând cu 1983. Pentru prezenţele din anii '90, rezultatele, însă, au fost modeste, reflectând stadiul rudimentar de atunci al colecţiilor de artă românească. Ulterior, operele sale au apărut predominant în licitaţii sau la galerii minore, având preţuri care nu depăşeau cât