Multe dintre problemele de sănătate sunt o consecinţă a modificării pH-ului din organism, pe fondul unei alimentaţii şi unui stil de viaţă care cresc aciditatea, spun specialiştii. Dar, cu ajutorul unor remedii naturale, poţi reface echilibrul acido-bazic.
Majoritatea proceselor metabolice din corpul nostru generează aciditate. Dacă acestora li se adaugă factori acidifianţi precum alimentele industriale, ultraprocesate şi stresul, ajungem la un dezechilibru acido-bazic extrem de periculos pentru starea de sănătate.
Citeşte şi:
Nu exclude grăsimile din dietă!
6 motive din cauza cărora nu slăbeşti
Principala manifestare a unui mediu intern acid este oboseala persistentă, care se instalează, aparent, fără cauză şi care se accentuează în urma consumului de cafea. Însă pH‑ul acid este un factor important de risc pentru apariţia unor tulburări de metabolism, dar şi pentru instalarea osteoporozei, infecţiilor sau chiar a cancerului.
Cartofii şi castanele, alcalinizante
Dacă nu sunt prăjiţi, cartofii sunt bineveniţi în curele de refacere a pH-ului digestiv şi general. Mai ales cei cruzi sunt puternic alcalini, datorită conţinutului bogat în calciu şi în potasiu. De aceea, ei sunt recomandaţi, sub formă de suc, în curele de reechilibrare acido-bazică. În acest scop, ia câte trei-patru linguri de suc de cartofi cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, timp de două săptămâni. La fel de alcaline sunt şi castanele. În fitoterapie, ca remediu antiacid, ele se folosesc sub formă de decoct preparat din 15-20 g de castane zdrobite, care se lasă să fiarbă două-trei minute într-un litru de apă. Într-o zi, se beau două-trei căni din acest preparat. În acelaşi scop pot fi utilizate castanele coapte şi cele sub formă de piure.
Orzul verde, detoxifiant şi antiinflamator
PH-ul alcalin al sucului proasp