Peste 90% dintre românii intervievaţi la recensământ şi-au declarat codul numeric personal, se arată într-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.
Potrivit IRES, 5% dintre români susţin că nu au fost recenzaţi, iar alţi 4% spun că nu au răspuns întrebărilor de la recensământ pentru că nu au fost acasă.
Studiul mai relevă că mai mult de jumătate dintre români nu ştiu care este instituţia responsabilă pentru organizarea recensământului, cel mai corect informaţi în această privinţă fiind bărbaţii, respondenţii din mediul urban şi cei cu vârsta între 55 şi 65 de ani.
Totodată, 90% dintre români au fost vizitaţi de un recenzor, se mai arată în studiul IRES transmis vineri.
''Recensământul a fost un eveniment cu o notorietate foarte puternică, 99% dintre români auzind despre acesta. Televiziunea este mediul de comunicare prin care cei mai mulţi respondenţi (67%) au auzit de recensământ, alţi 16% dintre cei intervievaţi declarând că au aflat despre recensământ chiar de la recenzorul care i-a vizitat'', mai informează IRES.
În studiu se mai menţionează că 7 din 10 români cred că recensământul este util. Dintre cei 4% care spun că nu au răspuns întrebărilor de la recensământ pentru că nu au fost acasă, cei mai mulţi se plasează în categoria 18-35 de ani.
De asemenea, studiul mai arată că 12% dintre cei chestionaţi nu au răspuns ei înşişi la întrebările cuprinse în formulare, în timp ce peste jumătate dintre respondenţi consideră că recensământul a fost destul şi foarte bine organizat.
Studiul a fost realizat pe un eşantion multi-stratificat de 1.469 de indivizi în vârstă de minim 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI, în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.
Sursa: Agerpres