- Editorial - nr. 887 / 5 Noiembrie, 2011 Graul reprezinta una din cele mai importante culturi agricole din lume, prin faptul ca jumatate din populatia lumii, 3,5 milioane de oameni, au ca aliment de baza painea din faina de grau; boabele de grau au un raport echilibrat intre continutul de hidrati de carbon si cel de substante proteice, corespunzatoare cerintelor organismului uman; este materie prima pentru numeroase substante utile in industria alimentara; se poate folosi direct in hrana animalelor; paiele reprezinta o valoroasa materie prima in industria celulozei, mai nou, pentru fabricarea brichetelor utilizate in centralele termice, sau ca asternut pentru animale; avand o plasticitate ecologica, graul se poate cultiva in diferite zone geografice si altitudini; cultura graului se poate mecaniza in totalitate. Toate aceste insusiri favorizeaza cultivarea graului pe o suprafata de 740.000 de hectare in Romania, fiind a patra tara din Europa, la capitolul suprafata, si a opta in ce priveste productia medie la hectar, de numai 2,4 tone, la jumatate din productia medie realizata in Uniunea Europeana. Trebuie precizat ca Romania dispune de o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, din care 10 milioane ha este teren arabil. Din nefericire, anual, dupa "revolutia” furata, raman 6,8 milioane teren agricol nelucrat. In judetul Mures, se cultiva anual circa 30.000 de hectare cu grau pentru panificatie, productia medie obtinuta fiind de circa 2.400-2.500 kg/ha. De remarcat ca, in judetul nostru, exista societati comerciale care practica o agricultura performanta, de nivel comunitar, obtinand an de an productii de 6.000-7.000 kg grau de panificatie/ha. Datorita secetei prelungite din aceasta toamna, pana la ora actuala, in judetul Mures, s-au semanat doar 7.000 de hectare, foarte putin, mai ales ca epoca optima pentru semanatul graului in zona noastra este intre 1-1