Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 43 de persoane într-un dosar ce vizează siguranţa naţională, întrucât inculpaţii foloseau aparatură prin care interceptau ilegal convorbirile telefonice, mesajele scrise şi transferau date din sisteme informatice. Procesul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.
Gruparea trimisă în judecată de procurorii DIICOT Hunedoaara a fost anihilată în iunie 2010. Ancheta procurorilor a fost considerată una de gradul zero, deoarece infracţiunea este încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională. Mai exact persoanele trimise în judecată, susţin procurorii, instalau un program special în telefoanele persoanelor care urmau să fie „spionate“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS. Informaţiile obţinute ar fi fost ulterior folosite pentru şantaj.
Dosar cu nume grele: un fost judecător, un avocat şi un medic
„Pionul“ principal al afacerii este în ochii anchetatorilor Nicolaie Dan Oproiu din Orăştie, tocmai cel care a a vândut softul de interceptare. Este de altfel singurul dintre cei 43 de inculpaţi care a fost arestat preventiv în perioada iulie-august 2010. Judecătorii au reţinut că bărbatul a vândut softurile şi aparatura de înregistrare clienţilor, care ar fi cumpărat softurile cu licenţă, dar, în realitate, aceste documente ar fi fost false.
Lista învinuiţilor propuşi Curţi de Apel Alba Iulia pentru arestare preventivă
În dosar figurează şi persoane cu funcţii importante: un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri.
.
Printre cei acuzaţi de interceptări ilegale se află şi Hurghiş Apăvăloaei Ioan Simu, patronul firmei S.C. Electrosim S.R.L. TV H.C.C. Alba Iulia, care oferă servicii de internet, televiziune şi telefonie. Avocatul apărării s