S-a discutat mult, s-au facut promisiuni si s-au tras concluzii. Ce a lipsit, insa, din summit-ul G20? Exact ce era mai important: luarea unor decizii concrete.
Liderii celor mai dezvoltate 20 de state au notat faptul ca, de la ultimul summit, situatia economica s-a inrautatit, rata somajului ajungand la un nivel inacceptabil. Vina, in mare parte, este atribuita crizei datoriilor suverane din zona euro, care a produs tensiuni in pietele financiare.
"Ne reafirmam angajamentul de a lucra impreuna si am luat decizii pentru revigorarea cresterii economice, crearea locurilor de munca, asigurarea stabilitatii financiare, promovarea incluziunii sociale si pentru a ne asigura ca globalizarea serveste nevoii oamenilor", se arata in comunicatul final al liderilor G20.
Iata si care au fost cele mai importante rezultate ale summit-ului, abordate in comunicatul comun al statelor membre, publicat pe site-ul G20:
Strategie globala pentru cresterea economica si crearea de joburi
Economiile avansate se agajeaza sa adopte politici pentru cresterea increderii si sprijinirea cresterii economice, precum si sa implementeze masuri specifice pentru a atinge consolidarea fiscala, se arata in comunicat.
Se lauda initiativele europene pentru prevenirea contagiunii crizei din zona euro, faptul ca Italia va accepta monitorizare din partea Fondului Monetar International si recapitalizarea bancilor.
Statele cu surplusuri de cont curent s-au angajat sa ia masuri pentru stimularea consumului intern, precum si pentru flexibilizarea ratei de schimb. "Politicile monetare vor mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu si vor sprijini redresarea economica", spun liderii G20.
S-a luat in considerare si dimensiunea sociala a globalizarii, precizandu-se ca infiintarea de locuri de munca este prioritara, in sp