În mod eronat, multe persoane exclud grăsimile din dietă, deoarece le asociază cu obezitatea. Află care sunt grăsimile de care organismul are nevoie ca să funcţioneze normal şi cum trebuie utilizate corect.
Nutriţioniştii împart grăsimile în două categorii: saturate sau „rele" şi nesaturate ori polinesaturate sau „bune". Ideal ar fi ca în dieta zilnică să se regăsească numai alimente bogate în grăsimi „bune", deoarece joacă un rol esenţial în buna funcţionare a organismului.
Citeşte şi:
7 ponturi pentru a avea mai multă energie în timpul zilei
6 motive din cauza cărora nu slăbeşti
Mai exact, ele sunt implicate în metabolismul celulelor, ţesuturilor şi organelor interne. Din păcate, alimentele pe care le consumăm zilnic sunt doldora de grăsimi „rele", care ne pun sănătatea în pericol (produc dezechilibre hormonale, afectează creierul şi predispun la boli cardiovasculare). În aceste condiţii, nu este de mirare că România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte obezitatea. Principala cauză este alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi „rele".
Peştele gras şi măslinele, surse de lipide «bune»
În anotimpul rece, tendinţa de a consuma mai multe grăsimi este firească, deoarece alimentele grase furnizează căldura de care avem nevoie. Prin comparaţie, un gram de grăsime are nouă calorii, iar un gram de proteine sau de glucide numai patru calorii. Prin urmare, din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească peştele gras (macrou, somon, hering), nucile, migdalele, seminţele de in şi de cânepă şi măslinele. O persoană sănătoasă şi cu o greutate normală ar trebui să consume, în medie, 60 g de grăsimi nesaturate pe zi. Această cantitate reprezintă echivalentul unui pumn de migdale ori de nuci, al 30 g de macrou ori al 40 g de hering.
Cele «rele» afectează inima pe termen lung
Întrucâ