Pentru a face economii, câteva sute de şcoli din statul american ¬Was¬hington au pus în practică o iniţiativă de neimaginat în urmă cu câţiva ani: renunţarea la o întreagă zi de cursuri din orar.
E vorba de un procent încă nesemnificativ din cele câteva zeci de mii de şcoli de pe teritoriul Statelor Unite, dar, după cum atrage atenţia ziarul „The Washington Post", importantă e tendinţa: numărul şcolilor care apelează la această soluţie aproape că s-a triplat în ultimii doi ani.
Mulţi elevi şi profesori se bucură de weekendul prelungit. La fel şi unii dintre părinţi, care profită pentru a face excursii mai lungi în cele trei zile libere. În general însă, părinţii care trebuie să lucreze cinci zile pe săptămână, sunt obligaţi la cheltuieli mai mari cu supravegherea copiilor. Elevii care n-au alternativă la statul acasă în ziua liberă suplimentară nu sunt nici ei prea încântaţi: la un moment dat te plictiseşti şi de jocurile pe calculator. În plus, cele patru zile de şcoală rămase sunt mai lungi şi mai grele, materia trebuie parcursă cumva. „Îmi place că am mai mult timp pentru mine", este citată o profesoară, care adaugă: „E bine pentru educaţia copiilor? Cu siguranţă nu!".
Săptămâna de şcoală de patru zile s-a mai practicat în SUA în perioadele de criză economică, în anii '30 şi '70 ai secolului trecut. Niciodată însă în Europa, chiar dacă bugetele şcolare au scăzut la fel de mult ca peste Ocean. Unii spun însă că liderilor, politicienilor, dar şi profesorilor europeni le lipseşte curajul să fie la fel de „creativi". Dacă s-ar pune însă problema şi-aici, dumneavoastră, ca părinţi, ce-aţi spune?
Carmen Constatineste jurnalist "Adevărul"