Cea mai tare băutură de tranziţie într-o ţară recent europeană este "cocktailul de austeritate". Un preparat în variantă autohtonă, deci după o reţetă de lung metraj, cu ingrediente tipice concursului de tranziţie românească, organizat, evident, după căderea nesuferitei Cortine de Fier. Servit majorităţii covârşitoare a populaţiei în scopul dezinhibării lente în faţa noutăţilor traumatizante pe care le aducea câştigarea neaşteptată a libertăţii absolute, preparatul a fost pregătit intens şi cu absolută rigoare profesională. Ca pentru o recepţie fastuoasă, în "onoarea" tuturor vicisitudinilor care au băgat strâmbe societăţii româneşti - de ieri, de azi şi de mâine… Substanţele accesorii au fost căutate şi găsite cu eforturi pe care până şi un FBI ar fi invidios. Dar şi alese pe sprânceană, cu sârg de chefliu! Cine a dat startul iniţiativei? Pe ce s-a mizat şi cu ce coechipieri s-a pornit în această călătorie sofisticată în scopul aflării băuturii cu pricina? E o poveste cu cântec! Doar era rost de chef, nu-i aşa?!
Trebuie să ştiţi că băutura excelează în gusturi greu de recunoscut. Înadins! Fiindcă, am omis să precizăm, există în continuare preocupări în sensul îmbunătăţirii lichidului miraculos, promiţându-se chiar premii spectaculoase celor care se încumetă să identifice ingredientele. În plus, se zvoneşte că trimişii Guiness Book monitorizează orice mişcare…
Dar, cineva care a tras cu ochiul ne şopteşte cum s-a ajuns la amalgamul cu pricina. Deci, s-a aflat! Incredibil, câtă lipsă de precauţie din partea "creatorilor"! Aflăm, aşadar, că s-a luat puţină esenţă din heirupismul supranumit "iama prin spitale", din neglijenţa etichetată "arderea bebeluşilor din maternitate", din sintagmele cu "adiere" de îngheţată: "îngheţarea salariilor", a pensiilor, a caloriferelor, a bunăstării… S-a adăugat, pe şest, şi praful de adormit vigilenţa paznicilor (pe cale