După ce ne-au lăudat francezii de la televiziunea France 5 prin documentarul intitulat „România, un surâs venit din est", a venit rândul britanicilor de la Financial Times. Un jurnalist al pretigioasei publicaţii a scris un articol în care se declară încântat de Transilnavia şi de bogăţiile ei.
Editorialul intitulat „Pierdul în Transilvania" („Lost in Transylvania") prezintă călătoria jurnalistului Clive Aslet prin Valea Verde din judeţul Mureş, prin Piaţa Sfatului din Braşov şi prin comuna Zăbala din Covasna.
Citeşte şi:
Francezii ne laudă: „România, un surâs venit din est" VIDEO
VIDEO Prinţul Charles promovează Transilvania într-un documentar de o oră
Transilvania este o „lume care pare să aibă mai mult în comun cu romanele lui Thomas Hardy decât cu Europa modernă", scrie Aslet în editorialul său.
Jurnalistul a fost însoţit în călătoria prin Depresiunea Transilvaniei de Paul Lister, fondatorul „European Nature Trust", o organizaţie nonguvernamentală internaţională care militează pentru conservarea spaţiilor verzi neatinse încă de urbanizare, precum Munţii Carpaţi. El este cunoscut şi ca producător al documentarului „Carpaţii sălbatici" („Wild Carpathia"), tradus în 20 de limbi şi vizionat în 119 ţări.
Lister descrie depresiunea intracarpatică ca fiind echivalentul european al Parcului Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Totodată, el remarcă faptul că Transilvania abundă în specii de animale sălbatice care au dispărut din alte regiuni ale lumii.
Aurul verde al ţării, ameninţat de defrişări ilegale
„Cele mai minunate dintre toate aceste bogăţii sunt pădurile", continuă Clive Aslet. Totuşi, el nu uită să menţionze pericolele care pândesc aurul verde al ţări. „Se permite exploatarea forestieră ilegală. Corupţia este în floare. Nu există o clasă de mijloc care să ia poziţie faţă de act