Fondurile europene, reducerea evaziunii şi creşterea productivităţii vor ajuta economia să performeze pe termen lung, potrivit analiştilor şi reprezentanţilor FMI. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Avem pentru la anul de atins un deficit bugetar de numai 1,9% din PIB. România are nevoie de un deficit cât mai mic pentru că, în contextul economic actual, al crizei datoriilor suverane, principala problemă va fi finanţarea acestuia, spune preşedintele Traian Băsescu.
Reducerea deficitului la 1,9% ar însemna un efort imens, dacă stăm să ne gândim ce presupune în acest an atingerea unei ţinte de două ori mai mare, de 4,4% din PIB. A fost nevoie de doi ani de tăieri de salarii, creşteri de taxe, disponibilizări.
Problema realizării deficitelor bugetare rămâne deschisă pe termen lung şi se va pune, în special, după ce ieşim din acordul pe care îl derulăm, în prezent, cu Fondul Monetar şi Uniunea Europeană. Actualul acord ne pune la dispoziţie 5 miliarde de euro şi este şi o garanţie în ochii investitorilor în privinţa "derapajelor" de ordin economic.
Să folosim banii?
În 2013, România va ieşi din actualul acord cu Fondul, de ordin preventiv. "În martie 2013 expiră acest acord care reprezintă ancora externă pentru România în această fază", a spus, ieri, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că avem nevoie de finanţare externă, dar şi de finanţare pe termen lung, care ar putea fi asigurată dacă am reuşi să îmbunătăţim gradul de absorbţie a fondurilor europene şi am implementa politici publice pentru stimularea economisirii.
În opinia analiştilor chestionaţi de EVZ, contează foarte mult care este modul în care va fi atinsă ţinta de deficit bugetar, dacă acest lucru se va întâmpla.
"Trebuie să vedem cum ajungem la acest deficit, cum se cheltuiesc sumele eco