De la începutul anului moneda rusească şi dublat cota pe piaţa transferurilor de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare şi a ajuns la 20% din total.
Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă în nouă luni ale anului 2011 circa 1,064 miliarde de dolari, în creştere cu 18,7% faţă valoarea transferurilor din aceeaşi perioada a anului 2010.
Conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei suma mijloacelor transferate a crescut de la trimestru la trimestru. Astfel, dacă în primul trimestru remiterile s-au cifrat la 275,85 milioane de dolari, în trimestrul doi - 367,38 milioane, apoi în trimestrul trei transferurile s-au ridicat la 420,98 milioane de dolari. În luna septembrie a fost atins cel mai înalt nivel al transferurilor din acest an şi din ultimii trei ani, circa 143,4 milioane de dolari.
Datele BNM arată că, în septembrie, 40,6% din banii transferaţi din străinătate în Republica Moldova au fost în euro, 39,8% în dolari americani 19,6% în ruble ruseşti. Cota rublei ruseşti s-a dublat de la începutul anului, când era de doar circa 10% din total.
Rusia este principala destinaţie unde pleacă la muncă moldovenii
Creşterea cotei rublei ruseşti se datorează în mare parte faptului că Rusia este principala destinaţie unde pleacă la muncă moldovenii. Potrivit BNM în prim ajumătate a anului 2011 peste 62% din totalul transferurilor de bani au avut ca origine spaţiul CSI.
Diminuarea cotei statelor din UE, este cauzată în mare măsură de problemele financiare cu care se confruntă ţările europene în care activează imigranţii moldoveni, cum ar fi Spania, Italia, Irlanda, Grecia, Portugalia etc.
BNM precizează că este vorba de valuta trimisă prin băncile moldoveneşti, inclusiv sistemele de transferuri rapide. Experţii locali şi cei străini susţin că doar 60-70% din banii trimişi de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare intră