Aristizza Romanescu, fiică a Craiovei şi talentată actriţă, povesteşte, de peste timp, despre atmosfera teatrului craiovean
Actriţa Aristizza Romanescu s-a născut la Craiova şi a debutat la vârsta de 18 ani, în 1872, la teatrul din oraşul natal, în trupa cunoscutului cupletist I.D. Ionescu. Dem. D. Stoenescu, avocat în anii 1920 şi colaborator al Arhivelor Olteniei, a găsit o carte de amintiri a Aristizzei, din care a scos câteva notiţe referitoare la teatrul craiovean şi nu numai.
La vârsta de 12 ani, Aristizza scria: „Între 1866 şi 1869. La şcoala Centrală de la Craiova. Unchiu meu, actor Th. Theodorini, mă lua din când în când acasă şi acolo, toată ziua n’auzeam vorbindu-se decât de teatru. Între comicul Tănăsescu, - Dimancea, tipul amorezului de salon, - Serghie, care juca mai ales cu intriganţii, - Pavel Stoenescu, un comedian, aducând mult cu Thiron, - Costache Teodorini, care avea ca roluri de predilecţie eroii şi comicii bătrâni, - Catinca Mihăescu, un fel de Pauline Granger, - vestita Raluca Stavrescu, - fostul ei bărbat Ion Vlădicescu şi Mariţa Teodorini, - între aceştia am crescut, fie acasă la Teodorini, fie la teatru, unde mă duceau seara, ca distracţie“.
„Mi-a arătat viaţa de teatru într’un tablou oribil“
„Afară de aceasta, Teodorini şi nevastă-sa se ocupau mult cu traducerea pieselor «în vogă» pe vremea aceea, bunioară: Le roi s’amuse, Les mousquetaires, Le supplice d’une femme, Comme elles sont toutes, Le démon du jeu, Julie, etc. Teodorini dicta, iar noi copiii – şi mai cu seamă eu, ca fiind mai răsărită – scrieam”.
Întâmplări ciudate au făcut ca Aristizza să-şi dea seama că Theodor Theodorini nu-şi dorea ca familia lui să urce vreodată pe scenă. „În cursul săptămânei, la şcoală, jucam fetelor câte o scenă memorată, îmbrăcându-mă cu ce rochii găseam pe la directoare şi pe câte o scenă improvizată. Mi-aduc am